De beste Squarespace templates voor jouw website

 
 

Wanneer je een website in Squarespace wilt maken, heb je keuze uit een stuk of 80 templates met allemaal verschillende functies. Het kan lastig zijn om in 1 keer het juiste template voor jouw website te vinden. Ik heb de beste Squarespace templates voor jouw website op een rij gezet, of je nou blogger of fotograaf bent! Ook heb ik een guide gemaakt, waarin alle functies van elk template staat. Zo weet je zeker dat je een goede keus zal maken en het door jou gekozen template helemaal bij jouw website en doel past!

 

1 // wat is het doel van je website?

Voordat je kan besluiten welk template geschikt is voor jouw website, is het belangrijk om te weten wat het doel van je website is. Als je een blogger bent, is jouw doel waarschijnlijk om elke dag een blogpost te plaatsen. Dan kies je misschien het liefst voor een website met een sidebar. Ben je een lokaal bedrijf en wil je graag je online zichtbaarheid vergroten? Dan heb je geen sidebar nodig, maar een overzichtelijke website waar bezoekers gemakkelijk informatie over jouw bedrijf kunnen vinden. Bepaal dus eerst het doel van jouw website, zodat je niet functies zit die je toch niet nodig hebt.
 

2 // Welke functies moet je template hebben?

Naast het bepalen van het doel van je website, moet je ook bedenken welke functies jouw website moet hebben. Zoals een blogger misschien graag een sidebar op elke pagina wil, heeft een fotograaf dit waarschijnlijk niet nodig. Een fotograaf is meer gebaat bij full width sliders, waar de mooiste foto's in geshowcased kunnen worden.
 

Alle templates hebben..

 • Standaard pagina's*
  Dit zijn simpele pagina's, waar je al je content kan plaatsen.
 • Coverpagina's
  Een coverpagina is een landingspagina. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken als je je website wilt veranderen, zonder dat iedereen het gelijk ziet. 
 • Blog
  Elke template heeft de mogelijkheid om een blog in te maken, maar niet elke template heeft een sidebar.
 • Shop
  In elke template kan je een shop maken om zowel fysieke als virtuele producten te verkopen. Helaas is de check-out nu alleen nog in het Engels beschikbaar, en niet in het Nederlands. Mocht je een Engelstalige website hebben, dan maakt dit natuurlijk niet uit en zijn de shops in Squarespace ideaal!

*Let op! Standaard pagina's zijn niet hetzelfde als indexpagina's. Mijn contactpagina is een standaard pagina, mijn website in twee weken-pagina is een indexpagina. Met een index pagina kan je meerdere 'secties' maken, die je allemaal bijvoorbeeld een eigen achtergrond kan geven. Niet elk template heeft de mogelijkheid om deze indexpagina's te maken, dus mocht je dit graag willen, let daar dan even op!
 


 

Download onderaan deze pagina de volledige squarespace template guide, waarin alle functies van elk template staan!

 

meest veelzijdige template

Laat ik gelijk beginnen met het meest veelzijdige template van Squarespace: Brine en de Brine familie. Onder de Brine 'familie' vallen meerdere templates. Welke templates dat precies dat zijn kan je vinden in de gratis download onderaan deze pagina. Brine heeft de meeste functies van alle templates die Squarespace biedt en is het meest flexibel qua aanpassingen. Als je dus nog niet goed weet wat je precies met je site wilt in de toekomst, is Brine de beste optie. Je kan er erg veel mee en experimenteren. Zo hoef je niet van template te switchen wanneer je huidige template een bepaalde functie niet heeft. Het enige wat Brine niet heeft is een sidebar, maar dat heeft niet iedereen nodig. Ik blog ook zonder sidebar :)
 

Templates voor bloggers

Skye
Skye en haar 'familie' zijn ideaal voor bloggers die van een magazine lay-out houden. Skye heeft ook speciale blogfunctie's, zoals automatisch gerelateerde posts, volgende- en vorige post navigatie enz. Skye is van alle templates voor bloggers het meest veelzijdig.

Five
Five is 1 van de templates die een sidebar op alle pagina's heeft. Andere templates hebben vaak alleen sidebars in de blogpost zelf. Ook is Five een template dat heel flexibel is, dus goed aan te passen naar je eigen wensen.

Pacific
Pacific schijnt 1 van de beste templates van Squarespace te zijn. Voor bloggers die graag hun mooie foto's in de spotlights hebben staan, is Pacific een goede optie. Pacific is een mooi template voor bloggers die een sidebar niet perse nodig vinden.
 

Templates voor fotografen

Lange
Lange is een van de beste templates voor de fotografen onder ons. Foto's kan je full-width op je website showen en hij heeft speciale effecten (zoals elementen in laten faden), die normaal lastig zijn om te coderen.

Wells
Wells is voor de fotograaf die van overzichtelijk en minimalistisch houdt. De grid-layout is ideaal om je foto's te laten zien, maar full-width foto's kan je er ook in kwijt! Ideaal voor een afwisselend portfolio.
 

Templates voor kleine ondernemingen

Rally
Yes, dit is het template waar VIRTUELZE mee gemaakt is! Rally valt onder de Brine familie en is dus heel veelzijdig. In Rally kan je gebruik maken van indexpagina's, wat erg handig is als je veel informatie op 1 pagina wilt plaatsen, maar wel mooi wilt vormgeven.

Bedford
Bedford is erg fijn voor kleine ondernemingen die ook willen bloggen en hier een sidebar bij willen, om extra informatie in weer te geven. Bedford is iets minder veelzijdig dan Rally, maar de sidebar zal voor sommige ondernemers een niet te missen voordeel zijn!

Welk template kies jij (of heb je gekozen) voor je website?


squarespace template guide

Download de Squarespace template guide, waarin ik alle templates en hun functies op een rijtje heb gezet!

 

Misschien vind je dit ook leuk