De Instagram Shadowban: Hoe zit dat nou?

 
De-Instagram-shadowban.png
 

De afgelopen tijd zie je de term ‘Instagram Shadowban’ steeds vaker voorbij komen. Instagram zelf ontkent dat een shadowban bestaat, zij hebben het uitgelegd als een ‘fout in de software’. Toch zijn er sterke vermoedens, van onder andere social media experts, dat de shadowban wel degelijk bestaat en inmiddels weten we wat we kunnen doen om de shadowban te voorkomen.
 

Wat is de Instagram Shadowban?

Als jij last hebt van de Instagram Shadowban, betekent het dat de mensen die jou niet volgen, jou niet meer kunnen vinden in zoekresultaten. Stel dat jij de hashtag #beautyblogger gebruikt en mensen zoeken op deze hashtag, dan zal jij niet in de resultaten te zien zijn. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de groei van jouw Instagram account. Je bent minder goed vindbaar, waardoor je minder volgers krijgt.

Het schijnt dat Instagram deze shadowban gebruikt om misbruik te voorkomen. Er kan veel geld verdient worden op Instagram, en er zijn allerlei slimme trucjes bedacht om dit te bevorderen. Instagram zelf krijgt hier zelf geen cent van te zien, en daarom krijgen gebruikers die ‘misbruik’ maken een shadowban.
 

Een shadowban voorkomen

We weten dus niet precies waar de oorzaak van een shadowban ligt, maar er zijn wel een aantal manieren gevonden hoe je deze kan voorkomen. Wil je weten of jij al geshadowbanned bent? Controleer het op deze website.

1. Stop met spammen
Stop met de follow/unfollow trend, stop met alle foto’s liken die je tegenkomt en stop met nutteloze reacties achterlaten. Dit wordt allemaal opgemerkt door Instagram en wordt als spam aangezien.

2. Gebruik geen autobots
Er bestaat software die, uit jouw naam, automatisch likes en reacties geeft op foto’s van andere gebruikers. Gebruik deze niet, dat is tegen de regels van Instagram.

3. Koop geen likes & volgers
Het kopen van likes en volgers is natuurlijk niet de bedoeling. Het is niet bevorderlijk voor je engagement en Instagram zelf kan het ook niet waarderen. Doe dit dus niet, om een shadowban te voorkomen!

4. Plaats je hashtags in je mention
Vaak worden hashtags in de eerste comment van een bericht geplaatst, omdat dit er netter uit ziet. Ook dit kan als misbruik gezien worden (extra comments op je bericht, die je dus zelf plaatst). Plaats je hashtags dus gewoon in je mention.

5. Gebruik hashtags goed
Bepaalde hashtags zijn ‘geshadowbanned’. Gebruik deze dus niet. Je kan een verboden tag checken door hiernaar te zoeken op Instagram. Verschijnt de tag niet, dan is hij zeer waarschijnlijk als ‘verboden’ bestempeld. Gebruik ook niet te vaak dezelfde hashtags. Dit kan door Instagram als spam aangezien worden, of als het promoten van een bepaald product.

6. Gebruik geen bedrijfsaccount
Alleen als je geen bedrijf bent natuurlijk. Een bedrijfsaccount is handig om statistieken bij te houden, maar Instagram verwacht ook iets van bedrijven. Dat zij bijvoorbeeld advertenties plaatsen, waar Instagram dan weer geld aan verdient. Gedraag jij je niet als bedrijf, dan is dat ‘verdacht’. Weer terug naar een persoonlijk account dus!


Misschien vind je dit ook leuk